nad left channel goes out


i have a nad 2400 w/ 1600 monitor series...it will be playing just fine, and all of a sudden left channel goes. if i crank the volume up on pre-amp it comes back (i know you shouldn't do this), my question is, how do i tell if it is amp or pre-amp problem.. i do not want to disasmble entire system, if i can just remove one for repair.
jean
inletwolf
Switch the left and right cables between the 2400 and the 1600. If the problem moves to the right channel, it's the 1600. If not, it's the 2400.

Dick
i feel really stupid...i dont know what you mean..do you mean right to left and left to right? so i switch the output cables in the back of the 2400? i must have been staring at this thing for too long!!!!
sorry
jean
No apologies necessary; I should have been clearer. Switch the left and right channels either on the amp or at the outputs from the preamp (but not both - just whichever is easier to get to). The idea being that the left channel from the preamp is now going to the right channel of the amp and the right channel of the preamp is going to the left channel of the amp. If the left channel still goes out then it's the amp, if it follows the cable switch then it's the preamp.

Dick
I THINK I GOT IT..JUST TO BE CLEAR..I CAN GET TO THE AMP EASIER SO I SWITCH THE LEFT AND RIGHT ON THE AMP, THE ONLY THING IS... THAT I DID THAT.. AND LEFT AND RIGHT ARE STILL THE SAME...THAT IS WHEN I TURN THE LEFT BALANCE IT STILL CONTROLS LEFT BALANCE, AND VICE VERS..EVEN ON THE AMP..THE LEFT CONTROLS LEFT AND RIGHT CONTROLS RIGHT..AT LEAST WHEN YOU ARE LOOKING AT THE SYSTEM..SHOULD IT NOT HAVE SWITCHED SO THAT IT WOULD BE BACKWARDS NOW???
THANKS FOR ALL YOUR HELP..I AM TRYING REALLY HARD TO GET THIS,BUT SOMETHING APPEARS NOT RIGHT
JEAN
oops did not know caps were on....not yelling
jean
Jean,

It certainly sounds like you did the right thing and, yes, the balance control should control the sound in reverse. Just to confirm - you did only switch the cables in one place - the inputs to the amp?

Dick
that is what has me totally confused..the balance control..DOES NOT control in reverse?????????? i thought that was what was supposed to happen..but it still controls left and rt in the same way. the 2400 has the speakers attached to it.. the outputs are plugged into normal(as opposed to lab) on rear i wonder if that is why the balance doesnt change. the a side controls the front speakers and the b the rear..neither one will change from left to right balance..so i am not crazy!! i dont think>>>
just terribly confused..is there an input i am missing on the pre-amp??
jean
The problem might be the speaker or cable feeding it,try swapping them!
i really do not want to be the dumbest one here...but could you be more specific??? swap them from where to where... the speakers on the A channel go diectly out of the power amp to the speakers. the B chanel goes into a speaker switching box.
thanks
jean
On the back of the amp do you have left and right speaker output,if you do swap the speaker wire at that point and see if the problem reverses if it does not the speaker or the wire is the problem.
i tried swapping the speakers..it doesnt change anything. i think it is the amp..but i am very confused why the balance contol does not change from left to rt..like it should. it seems to be just going out in the B chanel not the A..but is always left..i cant figure out how to make them reverse.
like dick was saying it would do?????/
jean